Stichting

For Dog's Sake

Met Bromet naar hondencursus laat je lachen én nadenken

Links een vrouw met een opgeheven herdersstaf, rechts een vrouw met een zoekende uitdrukking

Lieve vrienden van onze stichting,

TV-kijken doe ik nooit, maar toen ik hoorde dat “Met Bromet naar hondencursus” werd genoemd als een absolute kijktip, maakte ik een uitzondering. Het was maar een halfuurtje, dus waarom niet? De insteek van de show was overduidelijk om de kijker te laten lachen, en dat is absoluut gelukt. De humoristische opmerkingen van Bromet in combinatie met soms bizarre situaties werkten op mijn lachspieren, zoals verwacht.

Maar daarnaast liet deze korte documentaire me ook nadenken over de voortdurende ontwikkelingen en diverse stromingen in Hondenland. Vooral het verschil in inzicht tussen Hondenspecialist Arnoud en Hondentrainer Loek viel op. Beide mannen hebben veel ervaring achter de rug (Loek beweert al 60 jaar “in het vak” te zitten, terwijl Arnoud al 38 jaar honden traint). Beiden hebben een goed verhaal en hebben ongetwijfeld tevreden klanten die veel hebben geleerd van hun training.

Ongetwijfeld zijn beide trainers het op veel punten ook eens. Maar in deze televisiedocumentaire werden de fundamentele verschillen in hun benaderingen uitgelicht. Arnoud’s uitgangspunt is dat de mens zich moet aanpassen aan de hond, waarbij de behoeften van de hond vooropstaan. Als de hond besluit weg te lopen, volgt de eigenaar gewoon. Er wordt alleen geroepen als de hond laat zien daarvoor open te staan. In de documentaire zien we dat het hondje Beli niet altijd luistert, zelfs wanneer het geroepen mag worden. Dit wordt echter niet als een probleem gezien, omdat de hond er gewoon nog niet klaar voor is. Volgens Arnoud heeft de eigenaar weinig invloed op dit proces, en ze wandelen gewoon achter Beli aan totdat de hond klaar is om terug te komen.

Aan de andere kant hebben we trainer Loek, die een totaal andere invalshoek hanteert. Loek gelooft dat de hond zich moet aanpassen aan de mens, waarbij de wensen van de mens vooropstaan. Bij Loek moet de hond altijd gehoorzamen als er een commando wordt gegeven. In de documentaire zien we echter dat het hondje Kottla soms niet luistert, ondanks strenge stemmen en zwaaiende stokken van het baasje. Bij Loek wordt dit wel als een probleem gezien, en de oorzaak wordt gezocht bij de eigenaar, die volgens hem te weinig respect afdwingt. Bij deze benadering heeft de eigenaar dus de grootste invloed, en de hond heeft weinig te zeggen.

Eerlijk gezegd lijken beide standpunten een tikje simplistisch. Beide trainers lijken altijd dezelfde oplossing en uitleg te bieden: de één zoekt de oplossing bij de baas, de ander bij de hond. Terwijl het mooie van een sterke baas-hondrelatie juist is dat er een team wordt gevormd, waarin de behoeften en wensen van beide partijen worden meegenomen en afgewogen. Dit betekent dan wél dat er geen kant-en-klare oplossing is: de beslissing of de hond zich zal aanpassen aan de hond, of de hond aan de baas, kan variëren. De afweging is afhankelijk van de combinatie van baas en hond en de situatie. Soms realiseer je je ook achteraf dat je een situatie op een andere manier had kunnen aanpakken. Dit voorkomt gemakzuchtig stelling nemen en bevordert jouw groei als teamgenoot van je hond. Het resultaat? Een hond die enthousiast luistert, zich gezien en gehoord voelt, en een eigenaar die van die interactie kan genieten zonder zichzelf weg te cijferen.

Dus, onthoud, train je bij een hondenschool of hondenspecialist en vind je dat er te veel van je hond gevraagd wordt of wordt je hond te veel onder druk gezet? Of worden bepaalde aanpassingen juist jouzelf te veel? Geef het aan. Als het goed is, zal de trainer dan samen met jou kijken hoe de situatie anders ingevuld kan worden. Is de trainer daar niet toe bereid? Zoek dan een andere. Zoals “Met Bromet naar hondencursus” zo mooi laat zien, zijn er in Nederland allerlei soorten en smaken te vinden.

Lieve groet, Elise

Dank aan mediabedrijf Enbromet en alle gefilmde trainers voor dit verhelderende inkijkje, dat ons “hondenmensen” een spiegel voorhoudt.

Als je op zoek bent naar een hondencursus in de omgeving van Zoetermeer, neem dan gerust een kijkje bij ons aanbod. We staan altijd klaar om jou en je viervoetige metgezel te ondersteunen op jullie reis naar een sterke en harmonieuze band.

18 mei 2024

© Stichting For Dog's Sake

Plaats een reactie

Volg onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes

Teach your dog with love, not fear.   

Train to connect, not to control.