Honden zijn meestal gek op actie. En ze vinden het leuk om samen met hun mens bezig te zijn. Is er een manier om dat te combineren? Een manier waarbij je ondertussen ook nog werkt aan de samenwerking met jouw hond zodat jouw hond nog beter op jou leert letten en naar jou leert luisteren? Die is er zeker! Maak kennis met agility.
Agility is een hondensport waarbij de hond zo snel mogelijk een parcours met hindernissen aflegt.
Er zijn verschillende soorten hindernissen in het parcours, die elk weer andere vaardigheden vragen van een hond. In ieder parcours staan hoogtesprongen. De hoogte van jouw hond bepaalt daarbij hoe hoog de latten gelegd worden. Ook kom je in de parcoursen tunnels, een breedtesprong, een bandsprong en slalom paaltjes tegen. Er zijn ook grote toestellen zoals de kattenloop (een soort brug), de schutting en de wip. Een goed getrainde hond beheerst dus al deze toestellen.
De eerste tijd dat je deelneemt aan trainingen zal vooral gewerkt worden aan de afzonderlijke hindernissen. Als de hond eenmaal weet wat de bedoeling is zullen er steeds meer toestellen achter elkaar genomen worden. Uiteindelijk bestaat een volledig parcours uit ongeveer 20 hindernissen.
De hindernissen staan iedere keer weer in een andere volgorde. Als begeleider van de hond mag je met de hond meelopen (of vaker: meerennen!) en met je stem of met gebaren aanwijzingen geven. Maar de hond werkt los en je mag de hond of de toestellen onderweg niet aanraken. De hond leert dus om heel goed op je te letten en goed naar je te luisteren.
Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op de snelheid, kracht en lenigheid van jouw hond. Honden zijn over het algemeen gek op actie, en dus zijn de honden vaak erg enthousiast tijdens de trainingen. Omdat de honden zo blij en enthousiast bezig zijn, en omdat er veel actie is, is agility ook een leuke sport om naar te kijken.
Bij agility draait het allemaal om samenwerking. De hond voert de toestellen uit, maar de begeleider geeft aanwijzingen en geeft de richting aan.
Moet de hond naar de tunnel of naar de paaltjes? Moet hij linksaf of rechtdoor of helemaal een andere kant op? Of moet de hond zich even inhouden en bij de start wachten tot de begeleider helemaal klaar staat? Aan jou de taak om de hond op een leuke, motiverende manier te sturen. Als jullie dit samen oefenen, krijg je meer inzicht in jouw hond, en leer je hem goed te motiveren. De hond leert daarbij dat samenwerken met zijn mens leuk is, en dat luisteren nodig is om samen de klus te kunnen klaren. Het gevolg is dat de hond beter luistert en jullie beter op elkaar ingespeeld zullen zijn.
Als de trainingen op een goede manier gegeven worden, wordt er tegelijk gewerkt aan zaken waar jouw hond het vaak moeilijk mee heeft. Een hond die erg zelfstandig is leert meer op zijn eigenaar te letten, terwijl een hond die juist graag dichtbij blijft leert dat het ook leuk is om zelfstandig opdrachten uit te voeren. Honden met een onzekere inslag zullen meer zelfvertrouwen krijgen.
Voor veel mensen is het voorzien in de behoeften van hun hond ook een belangrijke reden om aan agility te doen. Sommige honden snakken naar meer geestelijke uitdaging, en agility voorziet daar zeker in. Tegelijk voorziet het ook in de behoefte aan lichamelijke activiteit. De hond kan zijn energie kwijt. Vooral voor honden van werkhondenrassen is het belangrijk dat zij hun ei kwijt kunnen in een geschikte activiteit.
Voor mensen geeft het vaak ook exta plezier om op een actieve manier met hun hond bezig te zijn. De begeleider van de hond staat niet stil maar is ook actief betrokken. Dat wordt vaak als een pluspunt ervaren ten opzichte van andere trainingen.
Voor veel honden zal agility een leuke en geschikte sport zijn. Maar niet voor iedere hond. Er zijn honden waarbij we toch liever een andere activiteit aanraden. Om te bekijken of agility een geschikte sport voor jouw hond is, letten we op een aantal kenmerken, namelijk leeftijd, gezondheid, lichaamsbouw, grootte en karakter.
Voor jonge honden waarbij het bewegingsapparaat nog volop in ontwikkeling is, is agilitytraining niet verstandig. Vaak wordt een leeftijdsgrens van een jaar bij trainingen aangehouden, maar bij grotere hondenrassen, waarbij de ontwikkeling nog langer duurt, is het verstandig langer te wachten. Een goede instructeur kan jou hierin van advies voorzien. Bij wedstrijden wordt vaak een minimum leeftijd van 18 maanden aangehouden.
Sommige hondenscholen bieden voor jonge honden zogenoemde pre-agility cursussen aan. Hierbij wordt de basis gelegd voor de training in de toekomst, zonder belastende sprongen en andere zware oefeningen. Deze cursussen zijn zeker aan te raden als je alvast wilt starten met jouw jonge hond.
Is jouw hond al op leeftijd, dan is agility geschikt zolang jouw hond nog soepel beweegt en geen ouderdomskwalen vertoont. Gaan de jaren tellen, dan kan de training soms nog aangepast worden door sprongen te verlagen en bepaalde hindernissen over te slaan. Maar merk je dat de training veel gaat vragen van de hond, dan is het beter om over te stappen naar een minder belastende activiteit, bijvoorbeeld hoopers.
Agility is een fysiek actieve sport, die veel vraagt van het lichaam van een hond. Heeft jouw hond bepaalde gezondheidsgebreken, dan is het heel verstandig eerst met een dierenarts te overleggen, voordat aan de training begonnen wordt.
Bij deze sport wordt het atletisch vermogen van honden aangesproken. De lichaamsbouw van de hond moet dan de hond wel in staat stellen tot springen en klauteren. Voor grote, zware honden zullen sprongen te belastend zijn voor de gewrichten van de hond. Honden die erg korte poten hebben en in verhouding een erg lange rug zullen ook teveel moeite hebben met de toestellen. Bij deze honden is er ook gevaar voor het ontwikkelen van rugklachten. Honden met erg korte neuzen zullen te snel buiten adem zijn om sportief bezig kunnen zijn.
Is jouw hond erg atletisch, maar wel groot qua schofthoogte? Dan is agility in principe wel geschikt voor jouw hond, alleen geven sommige toestellen jouw hond dan te weinig ruimte. Voor hele kleine hondjes kunnen de toestellen juist te groot zijn. Vraag aan jouw trainer of aanpassingen mogelijk zijn. Soms is er meer mogelijk als je privélessen volgt.
Zoals gezegd hebben de trainingen op veel honden een positieve uitwerking. Maar het is wel een heel opwindende sport, en er komt tijdens de training veel op een hond af. Voor sommige honden kan dit teveel zijn. Dit zijn vooral honden die erg gevoelig zijn voor opwinding of die heel sterk reageren op geluid en beweging. Een goede hondenschool kan jou hierbij begeleiden. Soms is het beter de hond (tijdelijk) een andere activiteit aan te bieden zodat de hond geleidelijk aan beter leert omgaan met prikkels en opwinding. Een andere oplossing kan zijn om privélessen te volgen, zodat de lessen rustiger verlopen voor de hond.
Heeft jouw hond een geschikte leeftijd, lichaamsbouw, grootte en kan hij de opwinding ook geestelijk aan, dan staat niets jullie in de weg om op deze leuke manier samen aan de slag te gaan.
Veel hondenscholen en verenigingen bieden wel een vorm van agility aan. De kwaliteit van de lessen verschilt wel sterk. Voor elke instructeur op een hondenvereniging is het belangrijk om kennis te hebben over de manier waarop honden leren. Voor agility is daarnaast nog specifieke kennis nodig voor wat betreft de veiligheid, het goed aanleren van de toestellen en het goed leren sturen van de hond. Vraag altijd na bij een hondenschool wat de achtergrond is van een instructeur. Heeft de instructeur een opleiding gevolgd, en hoeveel ervaring heeft de instructeur met agility? Het is ook te raden om een keer naar een les te gaan kijken: tijdens de lessen hoort een positieve sfeer te heersen en de honden in de les horen enthousiast maar niet door dolle heen te zijn.
Je kunt de sport recreatief beoefenen maar ook meedoen aan wedstrijden. In Nederland zijn er twee organisaties die wedstrijden organiseren: de FHN en de Raad van Beheer. Er zijn verschillende hoogteklassen en verschillende niveaus. Door punten te behalen kun je doorstromen naar een hoger niveau.
Je kunt natuurlijk recreatief beginnen en dan na verloop van tijd bekijken of wedstrijden wel of niet voor jou weggelegd zijn. Maar ben je competitief ingesteld en denk je dat er een grote kans is dat je later aan wedstrijden mee wilt doen? Kies dan een hondenschool die ook wedstrijdgerichte trainingen geven. Bij deze trainingen lopen de instructeurs vaak zelf ook wedstrijden zodat ze je beter hierop voor kunnen bereiden.
Enthousiast geworden? Of heb je nog een vraag? Plaats een reactie onder dit artikel of neem contact met ons op via info@fordogssake.nl
© Stichting For Dog's Sake
Volg onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes
Stichting
For Dog's Sake
KvK 90503414
Teach your dog with love, not fear.
Train to connect, not to control.